A Szentegyházi nárciszrét

Szentegyháza csaknem európai népszerűségű büszkesége, a város déli részén található Nárciszrét néven emlegetett, mintegy öt hektár védett terület. Ez az ország egyik legnagyobb nárciszmezője, egy négyzetméternyi területén akár 180-200 csillagos nárcisz (Narcissus stellaris) is előfordulhat.


A Görgény- és a Hargita-hegység nyugati lábainál elterülő vulkáni platón több helyen megmaradtak a nárciszrétek: Oroszhegy közelében, a Kalondán, a Cekenden, a Lövéte melletti Hagymás-tetőn és Szentegyházán. Az emberi tevékenység hatására (intenzív legeltetés, a területek felszántása, mértéktelen gyűjtés) sajnos néhány területről teljesen eltűnt ez a csodálatos, kellemes illatú növény, és a megmaradt állomány is egyre fogyatkozik. Hargita Megye Tanácsa a szentegyházi nárciszrétet területileg is védetté nyilvánította, a nárcisz viszont mint növénytársulás a megye egész területén védett, ezért gyűjtése mindenütt tilos!
A város nárciszmezején hagyományosan minden évben május utolsó vasárnapján megszervezik a Nárcisz-fesztivált (illetve, az utóbbi néhány évben utolsó előtti vasárnap, mivel utolsó vasárnap Pünkösd, a Csíksomlyói Búcsú ideje), ekkor már nagyjából lejárt a csillagos nárcisz virágzása, így az ideutazó tömeg nem tehet benne kárt.
A fesztivált az idén a Város-napok keretén belül szervezik meg május 24.-én. A rendezvényt hagyományőrző kulturális műsor és kirakodóvásár teszi hangulatossá.